کامپوزیت دندان چیست؟
با توجه به پیشرفت علم دندانپزشکی، روشها و ونیرهای متنوعی برای زیباسازی ظاهر دندانها ابداع شده است؛ یکی از سادهترین و کم خرج ترین این روشها ونیر کامپوزیت است. کامپوزیت دندان، یک روش خوب برای پوشش دندان شکسته یا ترکخورده است که از آن برای اصلاح طرح لبخند و زیباتر کردن ظاهر دندان ها نیز استفاده میشود. فرآیند نصب کامپوزیت دندان بسیار ساده و سریع است و فقط یک جلسه زمان می برد. کامپوزیت یک روش سریع، کم هزینه و زیبا، برای اصلاح طرح لبخند شما است.
در نتیجه از کامپوزیت برای رفع شکستگی های جزئی و یک دست، زیبا و محکم کردن دندان ها استفاده می شود. بیشتر افراد معروفی که با چهره های زیبا و لبخند های جذاب میشناسید، از کامپوزیت های مختلف براش پوشش دندان استفاده کرده اند.
ترکیبات کامپوزیت
جنس کامپوزیت ترکیبی از نوع خاصی از پلاستیک و شیشه میباشد که برای ترمیم دندانهای پوسیده نیز کاربرد دارد. همچنین با کامپوزیت میتوان روکشهایی تهیه کرد که برای اصلاح ظاهر دندانها و زیباتر کردن لبخند، روی دندانها چسبانده میشود و دندانها را مرتب و خوشرنگ نشان میدهد.
انواع کامپوزیت دندان
از انواع کامپوزیت دندان میتوان به کامپوزیت ماکروفیل، میکروفیل، هیبرید، میکرو هیبرید و نانو هیبرید اشاره کرد که در ادامه با آنها بیشتر آشنا میشویم. جهت انتخاب بهترین نوع کامپوزیت دندان حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید و با توجه به جنس دندان و حساسیت های دهانی خود، بهترین روش را از بین انواع کامپوزیت دندان انتخاب نمایید.
کامپوزیت ماکروفیل یا درشت دانه
از لحاظ ابعادی ذرات این نوع کامپوزیتها به دو دسته تقسیم میشوند. بعضی در محدوده 10 تا 15 میکرومتر هستند و بعضی دیگر در محدوده 40 میکرومتر میباشند. میکروهیبرید و نانو هیبرید ها هر دو در گروه کامپوزیتهای هیبرید میباشد که محدوده ذرات آنها از 100 نانومتر کمتر هستند. مزیت آنها مقاومت در برابر ساییدگی و عیب آنها از دست دادن زیبایی به مرور زمان است.
یکی دیگر از انواع کامپوزیتها، نانو کامپوزیت است
که اندازه ذرههای آن 20 نانومتر است برای رفع مشکلات کامپوزیتهای هیبریدی استفاده میشود. در برابر ساییدگی مقاومت خوبی دارد. قابلیت پولیش خوبی دارد و برای ترمیم دندانهای عقبی هم کاربردی مهم دارند.
بهترین مارک نانو کامپوزیت دندان
در ایران مارکها و برند های با کیفیت در کامپوزیت دندان، معمولا از برندهای آمریکایی یا ژاپنی هستند. با ما همراه باشید تا بهترین برند ها و مارکهای کامپوزیت دندان را معرفی کنیم.
Bisco
این شرکت، یکی از مشهورترین شرکتهای آمریکایی تولید کننده کامپوزیت دندان است. از مواد بر پایه یونومر شیشه یا همان هیدروکسید کلسیم استفاده میکند که به راحتی قابلیت فرمدهی روی دندانها را دارند. تولیدات این شرکت، استحکام و مقاومت بیشتری نسبت به سایر کامپوزیت ونیر ها دارد. به همین دلیل لقب بهترین مارک کامپوزیت دندان را در لیست برند های برتر دارد.
Coltene
یک شرکت و برند با سابقه در زمینه تولید کامپوزیت است. رزین کامپوزیتهای با قیمت مناسب (در حدود نصف قیمت ونیر پرسلن) تولید میکند.یکی از جدیدترین تکنولوژیهای کامپوزیت ونیر را با خصوصیات نانو هیبریدی که به مینای دندان بسیار شبیه است، به بازار عرضه کرده است.
DMP Dental
کامپوزیت دندان این شرکت، یکی از با کیفیتترین و با دوامترین برند های کامپوزیت ونیر است که به راحتی روی دندانها شکل میگیرند و تخلخل بسیار پایینی دارند. رنگهای متنوع و زیبایی دارد که کاملا طبیعی به نظر میرسد. قابلیت انطباق بالایی روی دندان طبیعی دارد.پلیمریزاسیون و مقاومت در برابر زرد شدن، از ویژگی بارز کامپوزیت این شرکت است.
بهترین مارک ها و برند های کامپوزیت دندان موجود در کلینیک ( دکتر نوید غلام علیپور )
Ivoclar Vivadent
کامپوزیتهای تولیدی این شرکت به سرعت سفت میشود و دلیل رضایت بیماران، امکان گاز زدن و جویدن هر نوع غذایی بلافاصله بعد از اتمام جلسه نصب کامپوزیت است. همین یک دلیل باعث می شود که این مارک کامپوزیت، به بهترین مارک کامپوزیت دندان برای بیشتر مخاطبان تبدیل شود.
Tokuyama Dental America
این شرکت ژاپنی کامپوزیتهای میکروفیل با ۲۰ سایه مختلف با خواص شیشهای مرغوب و قابلیت پولیش مطلوبی تولید کرده است. این کامپوزیت ونیر های با دوام، به راحتی روی دندانها فرم می گیرند و قیمت مقرون به صرفهای دارند.
چگونه بهترین کامپوزیت دندان مناسب صورت خود انتخاب کنیم؟
جالب است بدانید سوال بیشتر کاربر ها در رابطه با روکش کامپوزیت و ونیرهای پرسلن، ویژگی و قابلیت های آن نیست! بلکه زیبایی روکش است. یعنی امروزه زیبایی خیلی مهم تر از کارایی شده است. به هر حال چگونه کامپوزیتی را انتخاب کنیم که علاوه بر تناسب آن با جنس دندان هایمان، بیشترین زیبایی را صورت ما ببخشد؟
انتخاب بهترین کامپوزیت بر اساس رنگ پوست
افراد در انتخاب کامپوزیت، روکشی را انتخاب می کنند که روشن ترین درجه و درخشانی را دارد، در حالی که این عمل اشتباه است. بهترین انتخاب رنگ شما، کامپوزیتی است که تنها دو درجه از دندان های طبیعی شما روشن تر باشد.
انتخاب بهترین کامپوزیت بر اساس شکل دندان
فرم مهاجم؛ مناسب برای مردانی با دندان های مربعی یکنواخت که یک حس جسورانه خاصی دارد.
فرم نیرومند؛ مناسب برای دندان های چهارگوش و نیش های بلند و تیز.
فرم بالغ؛ مناسب برای دندان های چهارگوش و نیش های تقریبا گرد.
فرم نافذ؛ مناسب برای دندان های مربعی چهارگوش و دندان های جلوی بلند و نیش تیز
کامپوزیت انتخاب شده باید متناسب با شکل و اندازه دندان شما نیز باشد
انتخاب بهترین کامپوزیت بر اساس شکل صورت
صورت بیضی شکل و کشیده: این افراد بهتر است از کامپوزیت های مربعی شکل استفاده کنند.
صورت گرد: این افراد بهتر است از کامپوزیت های برجسته و بلند استفاده نمایند.
صورت های قلبی: این افراد پیشنهاد می شود از ونیرهای گرد و کوتاه استفاده نمایند.
چهره مربعی: این اشخاص بهتر است از ونیر کامپوزیت های گرد استفاده نمایند.
مزایا و کاربرد های کامپوزیت دندان
عدم آسیب دیدن مینای دندان بعد از کامپوزیت
روکش کامپوزیت ونیر نیاز به تراش بسیار کمتری روی سطح دندان دارد و در بسیاری از موارد به تراشیدن نیازی ندارد.
روکش های کامپوزیتی مقاومت مناسبی دارند
بیشتر انواع مواد کامپوزیتی، فشارهای بسیاری را تحمل می کنند.
قابلیت ترمیم دارند
پس از کامپوزیت دندان، در صورت بروز هر اتفاقی که باعث آسیب دیدن کامپوزیت شود، می توان آن را ترمیم کرد.
ظاهری طبیعی و زیبا دارد
کامپوزیت به دلیل تنوع در رنگ انتخابی (مانند لمینت دندان) و با انتخاب صحیح رنگ آن، ظاهری مانند دندانهای طبیعی دارد.
مدت زمان کوتاهی برای نصب این روکش کامپوزیتی طول می کشد
به دلیل عدم نیاز به تراش زیاد مینای دندان، در رش کامپوزیت روکش ها به سرعت، آماده و نصب میشوند (معمولا در یک جلسه).
قابلیت برداشتن روکش
برگشتپذیر است و در صورتی که مینای دندان تراش نخورده باشد، امکان برداشتن آن نیز وجود دارد.
عدم ایجاد حساسیت بعد از نصب ونیر کامپوزیت
جنس و مواد تشکیل دهنده کامپوزیت و همچنین عدم تراش مینای دندان جهت نصب آن، باعث می شود دندانها نسبت به سردی و گرمی حساس نباشند.
مقرون به صرفه بودن کامپوزیت نسبت به لمینت
از دیگر ویژگی های کامپوزیت که باعث محبوبیت آن شده است، قیمت پایینتر و نتیجه مناسب آن است. به صورتی که احتمالا کمتر کسی می تواند تشخیص دهد که از روش لمینت استفاده کرده اید یا کامپوزیت.
قابلیت اصلاح بعد از نصب
بعد از فرم دادن کامپوزیت دندان، میتوان طبق نظر بیمار، اصلاحات مورد نظر را انجام داد.
معایب و عوارض احتمالی کامپوزیت دندان
این روش نیز مانند سایر روشهای درمان، میتواند عوارضی داشته باشد؛ از جمله معایب آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دوام و طول عمر کمتر کامپوزیت نسبت به لمینت
مهمترین عیب کامپوزیت، دوام و طول عمر کمتر آن نسبت به لمینت است.در صورت مراقبت مداوم کامپوزیت دندان بین از 3-7 سال طول عمر دارد و اگر به خوبی مراقبت نشود طول عمر آن به 2 سال کاهش مییابد. برای افزایش دوام کامپوزیت دندان باید مراقب خوردن و گاز زدن باشید به خصوص هنگام جویدن غذاهای سفت.البته به همین اندازه ترمیم آن نیز راحت است و چند دقیقه طول میکشد.
زرد شدن کامپوزیت دندان
کامپوزیت، نسبت به مواد سرامیکی رنگپذیری زیادی دارد. رزین استفاده شده در کامپوزیت نسبت به تغییر رنگ چندان مقاوم نیست. چرا که مواد آن نسبت به مینای دندان و پرسلن، بیشتر متخلخل است بنابراین مواد رنگی را به راحتی جذب می کند.باید استفاده از مواد رنگی را محدود کرده و پس از هر وعده غذایی دندانهای خود را با دهان شویه مناسب یا آب نمک بشویید. البته نیازی به قطع مصرف مواد رنگی نیست؛ تنها با رعایت و شستشوی پس از مصرف این مشکل حل میشود.
استحکام کم کامپوزیت دندان
کامپوزیت نسبت به لمینت استحکام کمتری دارد؛ بنابراین زودتر آسیب می بینند و دچار ترکخوردگی و شکستگی میشود. در صورت عدم مراقبت صحیح از کامپوزیت و بی احتیاطی، بیش از دو سال دوام نخواهند آورد و عوارض کامپوزیت دندان نیز بیشتر خواهد شد.
هزینههای جانبی بیشتر
هنگام نصب کامپوزیت، در ابتدا هر چند هزینه کمی نسبت به لمینت میپردازید اما هزینههای جانبی کامپوزیت نیز بیشتر است. استحکام پایین را به عنوان یکی از معایب کامپوزیت دندان مورد توجه قرار دهید.
عدم درمان بیماریهای دهان و دندان با کامپوزیت ونیر
کامپوزیت دندان روش درمانی محسوب نمیشود و تنها فقط جنبه زیبایی ظاهری دارد. در صورت وجود پوسیدگی یا بیماری لثه، ابتدا باید آن را درمان کنید. کامپوزیت، فقط میتواند ظاهر دندانهای ترک خورده، شکسته، کج، دارای فاصله یا تغییر رنگ داده را بپوشاند.
کاربرد کامپوزیت دندان
یکی از سوال های پرکاربرد در زمینه کامپوزیت دندان این است که کامپوزیت برای چه دندان هایی مناسب است؟ کامپوزیت دندان درموارد مختلف اما با یک هدف می تواند استفاده شود. هدف در تمامی موارد داشتن دندان هایی زیبا و سالم است. از جمله شرایط کامپوزیت دندان عبارتند از؛
اگر بخشی از دندان در اثر ضربه یا جویند خوراکی های سفت شکسته باشد، یکی از راه های ترمیمی ونیر کامپوزیت است.
اگر دندانی پوسیده شده باشد برای پر کردن آن از مواد کامپوزیت دندان استفاده می شود.
اگر همه دندان ها بد رنگ هستند می توان برای شفاف و سفید کردنشان از ونیر کامپوزیت استفاده کرد.
مراقبت های بعد از کامپوزیت
در صورتی که موارد فوق تا حد امکان در وضعیت مطلوب باشند؛ طول عمر کامپوزیت بیش از 10 سال خواهد بود، که عدد بسیار مناسبی برای روکش کامپوزیتی می باشد. مهم ترین موارد در مراقبت های بعد از کامپوزیت که به افزایش طول عمر کامپوزیت دندان کمک می کند را در ادامه بیان خواهیم کرد.
مراقبت های کامپوزیت دندان
یکی از دغدغه های مراجعه کنندگان برای کامپوزیت دندان، طول عمر و ماندگاری روکش کامپوزیتی است. اما باید گفت که طول عمر و ماندگاری کامپوزیت ارتباط کاملا مستقیم با عملکرد شما در مراقبت و نگهداری از کامپوزیت دارد. مراقبت از کامپوزیت دندان در دو مرحله مهم است:
در کوتاه مدت
اولا که لازم است با کمک یک دندانپزشک حاذق، در بین انواع کامپوزیت دندان، مناسب ترین آن را انتخاب و استفاده کنید. برای مثال در موارد که قرار است دندان های آسیاب کامپوزیت شود، استفاده از کامپوزیت های سرامیکی بهتر است.
دوما در صورتیکه برای فرآیند نصب از بیحسی استفاده شده است، پس از پایان عمل کامپوزیت تا 2 ساعت اثر بیحسی همچنان باقی است، طی این مدت بهتر است که از گاز زدن و جویدن خودداری کنید تا به کامپوزیت آسیب وارد نشود.
( برای مشاوره تلفنی و واتساپ در تماس باشید , با شماره :09129543205 )